Δευτέρα

Ο γιος του τσοπάνη που έγινε δικαστικός επιμελητής και σήμερα εμφανίζεται ως ο ιδιοκτήτης της


Εδώ είναι η βάση της μεγαλύτερης εισπρακτικής εταιρείας κόκκινων δανείων



Είστε ένας από αυτούς που δέχονται τηλεφωνικές οχλήσεις για χρέη που αφορούν δόσεις ανεξόφλητου δανείου είτε κάποια χρεωμένη πιστωτική κάρτα; Εχετε συνηθίσει να ακούτε αρχικά μια ευγενική φωνή που σιγά-σιγά στην πορεία μεταλλάσσεται, ανάλογα με τη διάθεση που δείχνετε ή τις απαντήσεις που δίνετε σχετικά με την τακτοποίηση των οφειλών σας; Εχετε μήπως αναρωτηθεί από πού προέρχονται όλα αυτά τα τηλεφωνήματα; Η απάντηση δεν είναι τόσο απλή όσο νομίζετε. Προφανώς επειδή αγνοείτε ότι από τη συγκέντρωση απαιτητών αναγκών και τη συνάθροιση επικοινωνιακών εφαρμογών προέκυψε ένα «Εισπρακτοχώρι»! 

Οι άνθρωποι που σας καλούν, λοιπόν, βρίσκονται μέσα σε ένα υπερσύγχρονο κτίριο, το οποίο διατρανώνει την τεχνολογική του υπεροχή, καθώς είναι περικυκλωμένο από λόγγους, λαγκάδια, διάσπαρτα πρόβατα και περιπλανώμενες κότες. Ούτε λίγο ούτε πολύ, οι τηλεφωνητές απέχουν περίπου τέσσερις ώρες δρόμο από την πρωτεύουσα.

Προϋπόθεση να εντοπίσεις τη σωστή κατεύθυνση προσέγγισής τους, αν μέχρι τότε δεν έχεις πετάξει από το παράθυρο του αυτοκινήτου σου το υπερτιμημένο GPS σου, είναι να συμβουλευτείς κάποιον λεπτομερή χάρτη.

Η έδρα τους τοποθετείται σε ένα ορεινό χωριό στα σύνορα των Νομών Αχαΐας και Ηλείας, ονόματι Πανόπουλο, το οποίο έλκει την ονομασία του από τον άλλοτε περιβόητο λήσταρχο της περιοχής. Εκεί βρίσκεται σήμερα ο «βασιλιάς» των εισπρακτικών εταιρειών, η επικράτεια και οι ακόλουθοί του. Η εισπρακτική εταιρεία Pano Finance Α.Ε. του άλλοτε δικαστικού επιμελητή, μεγαλοεπιχειρηματία σήμερα κ. Γιώργου Πανόπουλου δεσπόζει στο ομώνυμο χωριό. Την ίδια επωνυμία έχει και η ποδοσφαιρική ομάδα του χωριού, που ανήκει στον ίδιο φυσικά, και η οποία μέσα σε πέντε χρόνια ανέβηκε από τη Γ’ κατηγορία Ηλείας στη Γ’ Εθνική, αφού το χρήμα στα ταμεία της ρέει άφθονο. 



Στο ορεινό χωριό της Ηλείας βρίσκεται η έδρα της μεγαλύτερης εισπρακτικής εταιρείας, ανήκει στον πρώην δικαστικό επιμελητή κ. Γιώργο Πανόπουλο 


Αυτό το χωριό, τόπο καταγωγής του, αποφάσισε ο κ. Πανόπουλος πως θα αποτελούσε το καταλληλότερο σημείο για την ανέγερση των πολυτελών γραφείων της εταιρείας του. Η εν λόγω επένδυση, που ανήλθε στο ποσό των 3,5 εκατ. ευρώ, είχε ομολογουμένως θεαματικά αποτελέσματα. Σε μια έκταση αρκετών χιλιάδων τετραγωνικών δημιουργήθηκε ένα κτίριο που απασχολεί 350 υπαλλήλους (ανά βάρδια),  εκ των οποίων οι 150 είναι μόνιμοι κάτοικοι του χωριού και προσελήφθησαν με την έναρξη των δραστηριοτήτων της εταιρείας. Δεν είναι όμως οι μόνοι. Κόσμος ήρθε από τα γύρω χωριά, τις πόλεις, αλλά και από την Αθήνα για να βρει εδώ δουλειά.  Αναπόφευκτα, λόγω του χαρακτήρα της εταιρείας, το σχετικά άγνωστο χωριό Πανόπουλο έγινε σταδιακά γνωστό και ως «Εισπρακτοχώρι»! «Από κάθε οικογένεια προσλήφθηκαν δύο ή και περισσότερα άτομα. Οι νέοι, μόλις έμαθαν ότι ο κ. Πανόπουλος μοιράζει δουλειές, έφυγαν από την Αθήνα και άλλες πόλεις επιστρέφοντας στον τόπο τους να δουλέψουν», αναφέρει ο κ. Διονύσης Ντέλης, κάτοικος του χωριού. «Νεαρά παιδιά από 22 έως 30 ετών γύρισαν πίσω και μάλιστα με καλές προοπτικές. Οι μισθοί ξεκινούσαν από τα 700 και έφταναν μέχρι και τις 2.000 ευρώ».







Σύγχρονα και πολυτελή γραφεία στεγάζουν την εισπρακτική εταιρεία την οποία διευθύνει ο κ. Γιώργος Κοτσιλίμπας. Η επένδυση κόστισε 3,5 εκατ. ευρώ και απασχολεί σχεδόν όλους τους κατοίκους του χωριού 


 «Προτεραιότητα είχαν οι νέοι του χωριού μας. Μετά στελεχώσαμε την εταιρεία με κόσμο από τον Πύργο και την Αμαλιάδα», προσθέτει ο διευθυντής του υποκαταστήματος της Pano Finance κ. Γιώργος Κοτσιλίμπας. 
Στα άδυτα της εισπρακτικής
Καθώς εισέρχεσαι στο Πανόπουλο βλέπεις παντού πινακίδες που οδηγούν στις υπερσύγχρονες γηπεδικές εγκαταστάσεις που έφτιαξε ο ιδιοκτήτης της εισπρακτικής εταιρείας και τις οποίες θα ζήλευε μέχρι και ομάδα της Super League. Αντιθέτως, δεν υπάρχει καμία πινακίδα που να οδηγεί στην Pano Finance, εκεί όπου καθημερινά εκτελούνται εκατοντάδες εντολές τραπεζών για ανεξόφλητες οφειλές δανειοληπτών και κατόχων πιστωτικών καρτών. Εδώ βρίσκονται συγκεντρωμένα, όπως λέγεται, πολλά από τα κόκκινα δάνεια της Εθνικής Τράπεζας, της Eurobank και μέχρι πρόσφατα της Alpha Bank.

Το οικοδόμημα είναι τόσο μεγάλο και εντυπωσιακό που σε σχέση με τη γραφικά ταπεινή αρχιτεκτονική των υπόλοιπων κτισμάτων είναι αδύνατον να περάσει απαρατήρητο.

Μια αυτόματη σιδερένια πόρτα ασφαλείας είναι έτοιμη να ανοίξει με το πάτημα ενός κουμπιού, αφού πρώτα η όμορφη υπάλληλος στη ρεσεψιόν κρίνει ότι το παρουσιαστικό του επισκέπτη δεν αποτελεί ενδεχόμενη απειλή για το προσωπικό της εταιρείας.



Η όμορφη υπάλληλος στη ρεσεψιόν της εταιρείας. Πίσω της δεσπόζουν τα τρόπαια της ποδοσφαιρικής ομάδας του χωριού

Τόσο απλά και ευλόγως κατανοητά.  Στο λόμπι, πίσω από το front desk, μια τεράστια τροπαιοθήκη κλέβει την παράσταση. «Ο κ. Πανόπουλος είναι “άρρωστος” με την ομάδα του και το ποδόσφαιρο», θα πει ένας από τους υπαλλήλους, δικαιολογώντας την τοποθέτηση των επάθλων της ποδοσφαιρικής ομάδας ΠΦΟ Πανόπουλου σε περίοπτη θέση της εισόδου.

Στον ίδιο όροφο, πίσω από μια τζαμένια πόρτα διακρίνεται ένα από τα call centers. Στελεχώνεται από νεαρές γυναίκες και άνδρες του χωριού που διαθέτουν ταλέντο στην επικοινωνία. Εχουν εκπαιδευτεί από στελέχη της εταιρείας, τα οποία μετακλήθηκαν από την Αθήνα γι’ αυτό τον σκοπό. Τους μαθαίνουν τις τακτικές προσέγγισης των οφειλετών ώστε να έχουν το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.



«Από κάθε οικογένεια προσλήφθηκαν δύο ή και περισσότερα άτομα», λένε στο «ΘΕΜΑ» τα αδέλφια Ντελή από το Πανόπουλο Ηλείας 

Αλλοι κάτοικοι του χωριού, οι οποίοι δεν πληρούσαν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για το συγκεκριμένο καθήκον επειδή είχαν χαμηλότερο επίπεδο μόρφωσης, βολεύτηκαν σε διάφορες άλλες δουλειές, όπως ο κ. Ιωάννης Βασιλόπουλος, ο οποίος εκτελεί χρέη φύλακα εδώ και μια πενταετία. «Τα λεφτά ήταν καλά. Ξεκίνησα να παίρνω 700 ευρώ και στην πορεία με τις αυξήσεις που πήρα έφτασα τα 1.150 καθαρά. Μετά, λόγω και της αδυναμίας των τραπεζών να πληρώσουν την εταιρεία, έπεσα στα 700 πάλι. Δεν έχω παράπονο. Εχω και την ασφάλειά μου. Στην εταιρεία δούλευαν και ο γαμπρός μου και η κόρη μου. Ο ένας φύλακας και η άλλη καθαρίστρια. Με δύο μισθούς ζούσαν ικανοποιητικά».



Στα 1.200 ευρώ καθαρά είχε φτάσει προ κρίσης ο μισθός του φύλακα της εισπρακτικής εταιρείας κ. Ιωάννη Βασιλόπουλου 

 Η εταιρεία του κ. Πανόπουλου δεν έμεινε ανεπηρέαστη από την κρίση. Μια σημαντική συνεργασία της, όπως αυτή με την Alpha Bank, διακόπηκε ξαφνικά, με αποτέλεσμα να απολυθούν 110 υπάλληλοι. Ωστόσο, κάποιοι από τους απολυθέντες βρήκαν δουλειά στη δικηγορική εταιρεία-γίγαντα που δημιουργεί πρώην στενός συνεργάτης της Pano Finance, η οικογένεια Σιούφα. «Μάθαμε ότι δικαστικοί επιμελητές που έφυγαν από τη δική μας εταιρεία πήγαν σε αυτή του Σιούφα και έπιασαν αμέσως δουλειά», λέει ο φύλακας της εταιρείας.

Γιώργος Πανόπουλος:

Ο βασιλιάς των εισπρακτικών εταιρειών


Ο γιος του τσοπάνη που έγινε δικαστικός επιμελητής και σήμερα εμφανίζεται ως ο ιδιοκτήτης της μεγαλύτερης εισπρακτικής εταιρείας της Ελλάδας χτίζει ξενοδοχείο 6 εκατ. ευρώ και είναι πρόεδρος ποδοσφαιρικής ομάδας με μπάτζετ 300.000 ευρώ τον χρόνο



Αν ο κ. Γιώργος Πανόπουλος πετύχαινε όλα όσα έχει πετύχει μέχρι σήμερα στις ΗΠΑ, τότε σίγουρα θα ήταν ένας από εκείνους που θα καυχιόταν ότι κατάφερε να ζήσει το αμερικάνικο όνειρο. Χώρια που θα γινόταν εξώφυλλο σε περιοδικά και θα περιφερόταν σε κανάλια εθνικού δικτύου ως ο ενσαρκωτής της πιο γνήσιας πεποίθησης και στάσης ζωής στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Για τον ίδιο πάντως, του αρκεί που το ζει εδώ, στον δικό του τόπο και, όπως του αρέσει να λέει, στο μικροσκοπικό και ταπεινό Πανόπουλο Ηλείας. Από εκεί που ξεκίνησαν όλα. Γιος τσοπάνη, όπως και άλλοι νέοι της εποχής του που μεγάλωσαν μέσα στις δυσκολίες της ορεινής περιφέρειας, οραματίστηκε το μέλλον του μακριά από τα στενά όρια ενός μικρού χωριού. Φιλόδοξος, σπούδασε στα ΤΕΙ Λογιστική και έδωσε εξετάσεις για δικαστικός επιμελητής, ένα από τα πιο κλειστά και καλά αμειβόμενα επαγγέλματα. Εκεί ήθελε να διεισδύσει και το πέτυχε.
Ο διορισμός



Ενα σύγχρονο γήπεδο που θα ζήλευαν ακόμα και γνωστές ομάδες του κέντρου διαθέτει το Πανόπουλο Ηλείας

Το 1981, όταν το ΠΑΣΟΚ της Αλλαγής ανέλαβε ως κυβέρνηση να διαχειριστεί την τύχη της χώρας, εκείνος διορίζεται δικαστικός επιμελητής. Αρχίζει να εργάζεται για λογαριασμό των τραπεζών και σιγά-σιγά κάνει γνωριμίες, μερικές εκ των οποίων αποδεικνύονται αρκετά σημαντικές. Από το 1985 ξεκινά τη συνεργασία του με την Alpha Bank, η οποία και θα διαρκέσει αρκετά χρόνια. Το 1999 ιδρύει την Pano Finance, μια εισπρακτική εταιρεία με 20 υπαλλήλους και έδρα της το Γαλάτσι. Λέγεται ότι εκείνη την εποχή, προκειμένου να επεκτείνει τις δουλειές του, απασχολούσε εργαζόμενους, που εργάζονταν από το σπίτι τους μέσω εκτροπής τηλεφώνου. Υπό ένα θολό νομοθετικό πλαίσιο, η τηλεφωνική προσέγγιση των οφειλετών και δανειοληπτών περιείχε ενίοτε προειδοποιήσεις για διαταγές πληρωμών, κατασχέσεις, ασφαλιστικά και δικαστικά μέτρα εις βάρος τους. Η τακτική των πιέσεων προς όσους αδυνατούσαν να εξοφλήσουν τα χρέη τους αποσκοπούσε μέσω του εκφοβισμού στην εξασφάλιση προς την εταιρεία ενός ποσοστού από τις αποπληρωμένες οφειλές στη διατήρηση της σύμβασης με τον εντολέα της, συνήθως κάποια τράπεζα.

 
 O Σιούφας
Στην πορεία ο κ. Πανόπουλος αρχίζει να αξιοποιεί και τις επαφές του. Μία από αυτές, ίσως η πιο σημαντική, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της εταιρείας του. Την εποχή που «έτρωγε» τα πεζοδρόμια ως δικαστικός επιμελητής, έπαιρνε δουλειές και από το δικηγορικό γραφείο της οικογένειας Σιούφα. Οταν δημιούργησε την Pano Finance, οι δουλειές με τους Σιουφαίους αυξήθηκαν. Και όχι μόνο. Με πελατολόγιο που θα ζήλευαν όλες οι εισπρακτικές εταιρείες, στην ιστοσελίδα της φιγουράριζαν ονόματα τραπεζών όπως οι Alpha Bank, Aspis Bank, ABN AMRO, FBB (θυγατρική της ΑΤΕ), Emporiki Bank, Eurobank, Marfin Egnatia Bank, Marfin Laiki Bank και η εταιρεία Συκάρης.

Οπως η Pano Finance, έχουν κατηγορηθεί ουκ ολίγες εταιρείες ενημέρωσης οφειλετών για τη δράση τους υπό τον μανδύα της νομιμότητας. Οι εταιρείες αυτές διεκπεραιώνουν τη «βρόμικη» δουλειά των τραπεζών και δεν σταματούν πουθενά μέχρι να βγάλουν στο σφυρί ακόμα και τα περιουσιακά στοιχεία αδύναμων οικονομικά δανειοληπτών.



Ξενοδοχειακή μονάδα ύψους 6 εκατ. ευρώ στο χωριό των 150 κατοίκων χτίζει ο κ. Γιώργος Πανόπουλος 


Ωστόσο η συνεργασία της Pano Finance με την εταιρεία Σιούφας και Συνεργάτες στο κυνηγητό οφειλετών μέσω τηλεφώνου θα διακοπεί το 2007, έπειτα από μία «παρεξήγηση». Αφορμή στάθηκε η αποκάλυψη του «ΘΕΜΑτος» για τη στενή συνεργασία των δύο πλευρών και των αθέμιτων τρόπων που χρησιμοποιούν οι εισπρακτικές μέσω των τηλεφωνικών επικοινωνιών για να πετύχουν τον σκοπό τους.

 Στη πορεία η Pano Finance Α.Ε. ανοίγει τον δρόμο για την ίδρυση μιας ακόμα εταιρείας ενημέρωσης οφειλετών για ληξιπρόθεσμες οφειλές, την Pano Inform Α.Ε., καθώς και την Pano Κατασκευαστική Α.Ε. Η τελευταία ιδρύθηκε με σκοπό να κατασκευαστεί στο χωριό Πανόπουλο μια μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα, η οποία θα απευθύνεται σε ποδοσφαιρικές ομάδες που θα επιλέγουν την περιοχή για την προετοιμασία τους. Το κόστος της επένδυσης ανέρχεται στα 6 εκατ. ευρώ και το έργο βρίσκεται σε εξέλιξη, όπως μαρτυρούν και οι φωτογραφίες που δημοσιεύει σήμερα το «ΘΕΜΑ». Εκεί, σε υψόμετρο 800 μέτρων, δημιουργήθηκε ένα καλαίσθητο γήπεδο ποδοσφαίρου με χλοοτάπητα και σύγχρονες εγκαταστάσεις, καθώς και ένα βοηθητικό γήπεδο. 
Η ποδοσφαιρική ομάδα

Ο κ. Πανόπουλος ιδρύει το 2007 την ΠΦΟ Πανόπουλου, μια ποδοσφαιρική ομάδα με λευκά και πράσινα χρώματα που ξεκίνησε από τα αλώνια της Γ’ κατηγορίας Ηλείας και μέσα σε πέντε χρόνια έφτασε να παίζει στη Γ’ Εθνική κατηγορία! Για μια ομάδα που δημιουργήθηκε από νεαρά στελέχη του υποκαταστήματος της Pano Finance που έπαιζαν μπάλα μόνο στον ελεύθερο χρόνο τους, η άνοδος στη Γ’ Εθνική φάνηκε να αγγίζει τα όρια του ποδοσφαιρικού θαύματος. Και λέμε «αγγίζει», διότι χωρίς χρήμα θαύματα δεν γίνονται τη σήμερον ημέρα και δη στο ποδόσφαιρο. Λέγεται, λοιπόν, ότι ο ιδιοκτήτης και ιδρυτής της ομάδας δαπανούσε 200 με 300 χιλιάρικα τον χρόνο για να εξελίσσεται η ομάδα να ανεβαίνει αλματωδώς τις κατηγορίες. Για τους 150-200 κατοίκους του χωριού βγήκαν μέχρι και κάρτες διαρκείας, τις οποίες μοίραζε ο πρόεδρος και προκειμένου να έχει κόσμο στις κερκίδες ενός πανέμορφου γηπέδου με περιποιημένο χλοοτάπητα στη μέση του πουθενά, το οποίο διέθετε μέχρι και ψηφιακό matrix για το σκορ.


 
ΠΦΟ Πανόπουλου. Η ομάδα από τη Γ' κατηγορία Ηλείας μέσα σε 5 χρόνια έφτασε στη Γ' Εθνική

«Ο πρόεδρος είναι τρελός με την ομάδα. Αγόραζε παίκτες που δεν άξιζαν ούτε 1.000 ευρώ και τους έδινε 5.000 ευρώ. Μόνο για τον Ντίνο Φούφουλα, που ήρθε από την Παναχαϊκή, λέγεται ότι έδωσε 10.000 ευρώ», λέει ο κ. Αγγελος Ντέλης, κάτοικος στο Πανόπουλο. Μέχρι και εξτρέμ από τη Σιέρα Λεόνε απέκτησε η ομάδα ΠΦΟ Πανόπουλου που συγχωνεύτηκε φέτος με τον Αστέρα Αμαλιάδος, καθώς οι απαιτήσεις στη Γ’ εθνική, σε συνδυασμό με τις πρόσκαιρες οικονομικές δυσκολίες που φέρεται να αντιμετωπίζει ο πρόεδρός της, δεν έδωσαν το πράσινο φως για περαιτέρω ανοίγματα. «Ωστόσο, στο μέλλον δεν αποκλείονται εκπλήξεις», σχολίασε ποδοσφαιρικός παράγοντας και φανατικός υποστηρικτής της εν λόγω ομάδας, παραπέμποντας σε σύνθημα που γράφτηκε στους τοίχους του προπονητικού κέντρου: «ΠΦΟ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΖΩ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΝΑ ΣΕ ΔΩ»…  








πηγη date.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου