Τι χρειαζόμαστε:
Για τη ζύμη:
- 1,5 Kgr αλεύρι για όλες τις χρήσεις (αν δεν βαριέστε, το κοσκινίζετε)
- 2 αυγά
- 1 κ.γ αλάτι
- Χλιαρό νερό, όσο πάρει για να πετύχετε μια σκληρή ζύμη
- 1 Kgr κιμάς μοσχαρίσιος
- 1-1,2 Kgr κρεμμύδια χοντροκομμένα(αν χρειαστεί, τα στραγγίζετε λίγο)
- 3 μέτριες πατάτες τριμμένες στον τρίφτη
- 1 κ.σ αλάτι, όχι πολύ γεμάτη
- 1 κ.σ πιπέρι, όχι πολύ γεμάτη
- 4 κ.σ ελαιόλαδο
- Λίγο ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο για το άλειμμα του σκεύους ψησίματος
- Γλυκιά πάπρικα (η δική μας προτίμηση)
- Μπούκοβο ή πιπέρι καγιέν
- Γιαούρτι ανακατεμένο με πάπρικα ή καγιέν
- Ούξους.... λευκό ξύδι με εξαιρετικά έντονη γεύση και άρωμα (θα το βρείτε σε Κ/Μ με ποντιακά ή ρώσικα προϊόντα ή αν έχετε Πόντιους φίλους ή γείτονες)
- Τσατσιμπέλ....σάλτσα ντομάτας πικάντικη και αρωματική (θα το βρείτε σε Κ/Μ με ποντιακά ή ρώσικα προϊόντα ή αν έχετε Πόντιους φίλους ή γείτονες)
Πώς το κάνουμε:
1) Ξεκινάμε φτιάχνοντας πρώτα το ζυμάρι μας. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί, έτσι ώστε να φτιάξουμε μια σκληρή ζύμη.
2) Αν σας δυσκολέψει το ζύμωμα, μπορείτε να χωρίσετε την ζύμη σας σε μικρότερα μπαλάκια και να τα δουλέψετε χωριστά, για καλύτερο αποτέλεσμα. Όταν τελειώσετε με το ζύμωμα, αφήνετε την ζύμη σας να ξεκουραστεί για κανένα μισάωρο. Καλό είναι στον ενδιάμεσο χρόνο, να το ξαναζυμώσετε λίγο.
3) Όσο η ζύμη σας ξεκουράζεται, φτιάχνετε την γέμιση του κιμά. Ανακατεύετε όλα τα υλικά μαζί και ζυμώνετε καλά. Αν θέλετε δοκιμάζετε λίγο για να δείτε αν θέλει αλατοπίπερο, ανάλογα με τα γούστα σας.
4) Υπάρχουν 2 τρόποι για να ανοίξετε φύλλο. Ο πρώτος τρόπος, είναι ο κλασσικός....κόβετε μέρος της ζύμης, αλευρώνετε την επιφάνεια που θα δουλέψετε και ανοίγετε ένα μεγαλούτσικο και λεπτό φύλλο. Είναι σημαντικό το φύλλο που θα ανοίξετε να είναι αρκετά λεπτό, έτσι ώστε να ψηθεί εύκολα αργότερα.
5) Κόβετε τα περισσεύματα της ζύμης γύρω γύρω, έτσι ώστε χαράζοντας το φύλλο, να σχηματίσετε τετράγωνα φυλλαράκια μεσαίου μεγέθους.
6) Ο δεύτερος τρόπος είναι να χρησιμοποιήσετε μηχανή ζυμαρικών. Αλευρώνετε το κομμάτι της ζύμης σας(μικρότερο κομμάτι, απ'αυτό που θα ανοίγατε φύλλο) και ξεκινάτε να το περνάτε απο το μηχάνημα. Ξεκινάτε απο το Νο2 πάχος. Σ'αυτό το στάδιο το φύλλο που θα βγει απο το μηχάνημα μπορεί να έχει τρυπούλες....το διπλώνετε και το ξαναπερνάτε απ'το μηχάνημα ώσπου να γεμίσουν τα κενά.
7) Σταδιακά φτάνετε στο Νο5 με Νο6 του μηχανήματος κι έχετε ένα πολύ λεπτό φύλλο. Κόβετε κι εδώ σε τετράγωνα κομμάτια(βγαίνουν πιο εύκολα τα τετράγωνα φυλλαράκια μ'αυτόν τον τρόπο.) Είναι ο λιγότερο κουραστικός τρόπος και ο πιο γρήγορος.
8) Μόλις τελειώσετε με το κόψιμο του φύλλου σας, γεμίζετε τα τετραγωνάκια σας με την γέμιση του κιμά.
9) Και φτάνουμε στο σημείο που πρέπει να φτιάξουμε το σχήμα του ζυμαρικού μας. Δείχνει λίγο πολύπλοκο αλλά είναι ώσπου να το καταλάβετε. Πιάνουμε τις 2 διαγώνιες γωνίτσες και τις ενώνουμε.
10) Πιάνουμε και τις 2 άλλες γωνίτσες και τις ενώνουμε κι αυτές. Έχουμε σχηματίσει ένα νέο τετράγωνο με 4 νέες γωνίτσες, σαν πακετάκι.
11) Αυτές τις γωνίτσες τις πιάνουμε μεταξύ τους. Ουσιαστικά ενώνουμε τις γωνίτσες της κάθε πλευράς μεταξύ τους και σχηματίζουμε μια "βαρκούλα". Ή θα σχηματιστεί γωνίτσα προς τα έξω ή προς τα μέσα, ανάλογα με την ένωση που θα κάνουμε.
12) Αλευρώνουμε δίσκους και τοποθετούμε πάνω τις βαρκούλες μας για να μην πιάνουν τον χώρο που δουλεύουμε. Συνεχίζουμε έτσι ώσπου να τελειώσουν τα υλικά μας.
13) Ψήνουμε στο ειδικό σκεύος για τα μαντί, το οποίο όπως βλέπετε και στις φωτογραφίες, αποτελείται απο μια κατσαρόλα που βράζει το νερό και απο έξτρα ορόφους ξεχωριστούς, με τρύπες, ώστε να περνάει ο ατμός, που είναι κι αυτός που ψήνει τα μαντί μας.
14) Συνήθως τα σκεύη αυτά έχουν 4 ορόφους. Αν δεν θέλουμε να ψήσουμε πολλά μαντί, χρησιμοποιούμε τόσους όσους θέλουμε κάθε φορά. Βάζουμε το νερό να βράσει στην βάση του σκεύους(γεμίζουμε πάνω απο την μισή κατσαρόλα με νερό για να μην ξεμείνουμε απο ατμούς) και σ'ένα μπολάκι βάζουμε το έξτρα λάδι που έχουμε για το ψήσιμο και λαδώνουμε είτε την επιφάνεια του τρυπητού "ορόφου" είτε το κάθε μαντί ξεχωριστά...ίσα ίσα το σημείο που θα ακουμπήσει στην επιφάνεια του σκεύους. Τοποθετούμε τα μαντί και τα βάζουμε να ψηθούν για 45 λεπτά περίπου. Καλού κακού, δοκιμάζουμε 1 μαντί πριν κλείσουμε το μάτι της κουζίνας. Αφήνουμε λίγο να πέσουν οι ατμοί και μετά τα σερβίρουμε και τα γαρνίρουμε όπως προτιμάμε και....αντέχουμε.
Η συνταγή των μαντί δεν είναι καθαρά ποντιακή, μια και ξέρω ότι υπάρχουν παραλλαγές και στην κουζίνα των Αρμενίων, Γεωργιανών, Τούρκων, Ρώσων και Ουκρανών....η γειτνίαση βλέπετε!
Ο ζωμός που μένει απο το βράσιμο του νερού, μια και πέφτει το λαδάκι και το λιπάκι του ζυμαρικού μας, μπορεί άνετα να φυλαχτεί ως ζωμός κρέατος.
Η "κανονική" συνταγή των Ποντίων γίνεται με χοιρινό κιμά ή ανάμεικτο με μοσχαρίσιο και η ποσότητα των κρεμμυδιών είναι η διπλάσια του κιμά που θα χρησιμοποιήσουμε. Έτσι το ζυμαρικό ψήνεται με το λίπος του κιμά και με τους χυμούς των κρεμμυδιών. Επειδή όμως είναι αρκετά βαριά για τα δικά μας γούστα, έχουμε πειράξει την συνταγή προσθέτοντας τις πατάτες κι ελαττώνοντας τα κρεμμύδια. Έτσι και την γεύση παίρνουμε και γλιτώνουμε το πλάκωμα του στομαχιού μας.
Επειδή είναι αρκετά χρονοβόρα και συνταγή, καλό θα ήταν να είναι τουλάχιστον 2 άτομα που θα βοηθάνε, ένας για το φύλλο κι ένας για το κλείσιμο των ζυμαρικών. Κι επειδή η ποσότητα βγαίνει αρκετή, μπορείτε όπως είναι στα αλευρωμένα δισκάκια, να τα καταψύξετε και να τα αποθηκεύσετε για προσεχή χρήση. Εμείς πάντα έτσι κάνουμε, έχουμε πάντα έτοιμα στον καταψύκτη μας.
Έχω ακούσει κάποιους να τα ψήνουν σε ατμομάγειρα, σε μικρότερες ποσότητες βέβαια αλλά δεν το έχω δοκιμάσει η ίδια, μια και έχω το ειδικό σκεύος αλλά δεν έχω ατμομάγειρα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου