Τρίτη

Ποδαρικό με ποντιακά


Ποδαρικό κάνει ο χειμώνας στον πεζόδρομο του Κορδελιού στην Θεσσαλονίκη 
με ζωντανή μουσική στο γνωστό ως το στέκι τον καλλιτεχνών      ''SANTE''






Στην Γερμανία ''Ο ΕΛΛΗΝΟΜΝΗΜΩΝ ΤΟΥ ΚΑΡΣ''


Στο Waiblingen της Γερμανίας θα ταξιδέψουν δυο άξιοι πόντιοι απο το Κιλκίς ως εισηγητές για την Ιστορία και την λαογραφία στον ελληνισμό του Καρσ και του Καύκασου.
Ο λόγος για τον Δημήτρη Πιπερίδη
και τον Βασίλη Πολατίδη 




Πολλά αλλά και ενδιαφέροντα τα θέματα τους όπως, Χρύσανθος και Στάθης Ευσταθιάδης.


Η εκδηλώσει θα  πραγματοποιηθεί 1 Νοεμβρίου στην  AUERBACHHALLE 
                         με ώρα έναρξης 8 το απόγευμα (ώρα Γερμανίας.) 
Στο τέλος θα ακολουθήσει Παρακαθ' για όλους τους παρευρισκομένους  
ενώ η είσοδος είναι ελεύθερη.

Δευτέρα

Ποντιακά Ραδιόφωνα

Πολλά τα ραδιόφωνα που μεταδίδουν την πανέμορφη μουσική μας τα ήθη τα έθιμα την ιστορία αλλά και την λαογραφία μας .




Σύλλογος Ποντίων Σταυρούπολης - Ακρίτες του Πόντου







ΠΟΝΤΙΑΚΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ 101,3 FM · ΠΟΝΤΙΑΚΟΣ ΡΑΔΙΟ-ΤΗΛΕ-ΕΠΙ-ΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ · ΤΟ ΣΥΝ-ΧΡΟΝΟ ΚΡΥΦΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ




http://pontosromania.com  
Ποντιακή Ένωση Στουτγάρδης
 και Περιχώρων " Η ΡΩΜΑΝΙΑ "



http://www.pontiaka.com/radio/


                                                ΡΑΔΙΟ ΠΟΝΤΟΣ ΣΤΟΚΧΟΛΜΗΣ




                                                                                                    http://www.radioarothimia.com/player





                               http://www.kementzetzis.gr/



                                                                                                 http://www.e-pontosradio.gr/




Αν κάποιο ραδιόφωνο δεν υπάρχει στην λίστα
δεν ευθυνόμαστε εμείς και παρακαλώ να μας ενημερώσετε για την καταχώριση του. 


Η καταχώρηση  με την σειρά που εμφανίζονται ειναι τυχαία  

Συνταγες ''Σαρμαδ'ακια με μαύρο λάχανο''

Πεντανόστιμο, παραδοσιακό ποντιακό φαγητό, που δε λείπει ποτέ από το χριστουγεννιάτικο (και όχι μόνο) τραπέζι των Ποντίων. Δεν είναι εύκολο. Δεν είναι δύσκολο. Υπομονή και τέχνη στο τύλιγμα θέλει και δύο είδη κιμά.
Ποντιακοί σαρμάδες με μαύρα λάχανα
photo: dcroula

Τι χρειαζόμαστε:

  • 1 κιλό φύλλα μαύρα λάχανα (θα τα βρείτε στη λαϊκή)
  • 1 φλυτζάνι ρύζι γλασέ ή καρολίνα (προτιμώ το καρολίνα)
  • 250 γραμμ. ψαχνό κιμά μοσχαρίσιο (διπλοαλεσμένος)
  • 250 γραμμ. ψαχνό κιμά χοιρινό ή αρνίσιο (διπλοαλεσμένος)
  • 2 κρεμμύδια μεγάλα
  • 1 φλυτζάνι του τσαγιού μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • αλάτι, πιπέρι
  • Μισό φλυτζάνι του τσαγιού εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 φλιτζάνι ακόμα του τσαγιού εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο (έναν κι άλλο ένα ... που λέμε εμείς οι Πόντιοι!AdTech Ad
















Πώς το κάνουμε:
  1. Ζεματίζουμε για 5 λεπτά τα μαύρα λάχανα και τα στραγγίζουμε καλά. Μην τα βράσετε πολύ γιατί θα λιώσουν. Να μαλακώσουν μόνο.
  2. Αφού κρυώσουν αφαιρούμε με το μαχαίρι το κοτσάνι που υπάρχει στο κέντρο της βάσης κάθε φύλλου. Ετσι από κάθε φύλλο βγάζουμε δύο τεμάχια φύλλου.
  3. Κρατάμε δυο τρία φύλλα με τα κοτσάνια και τα τοποθετούμε στον πάτο της κατσαρόλας.
  4. Σε μια λεκάνη ζυμώνουμε τον κιμά με το ρύζι, τα κρεμμύδια ψιλοκομμένα (εγώ το τρίβω στο ρεντέ), το μαϊντανό, το λάδι και το αλατοπίπερο.
  5. Παίρνουμε ένα ένα φύλλο, κρατώντας το κατά μήκος, βάζουμε λίγη από την γέμιση (όχι στο κέντρο του φύλλου, αλλά στο πάνω μέρος του, έτσι ώστε να περισσεύουν περίπου 3-4 πόντοι).
  6. Κλείνουμε το φύλλο πρώτα από πάνω και μετά κλείνουμε τις άκρες και κατόπιν το τυλίγουμε ρολό. Πρέπει να μην τα τυλίξουμε πολύ σφιχτά για να είναι αφράτα.
  7. Τοποθετούμε στον πάτο μιας κατσαρόλας τα κοτσάνια από τα φύλλα κι επάνω βάζουμε σε στρώσεις τους σαρμάδες έτσι ώστε η άκρη από το τύλιγμα να κοιτάει πάντα στον πάτο της κατσαρόλας.
  8. Προσθέτουμε 1 φλυτζάνι λάδι και δύο φλυτζάνια νερό. Σκεπάζουμε μ΄ ένα πιάτο και αμέσως μόλις αρχίζουν να βράζουν, χαμηλώνουμε αμέσως τη φωτιά, για να ψηθούν περίπου μία ώρα σε μέτρια φωτιά.
  9. Όταν ψηθούν μπορείτε να κάνετε αυγολέμονο μ΄ ένα αυγό κι ένα λεμόνι και να περιχύσετε τους σαρμάδες.
  10. Επίσης μπορείτε να πάρετε στραγγιστό γιαούρτι (πασκιτάν είναι το καλύτερο ...αλλά πού να βρεις αυτό πάλι!) και να βάλετε ελάχιστο τριμμένο σκόρδο, λίγο από το ζουμάκι της κατσαρόλας, αλάτι και πιπέρι και αφού τα χτυπήσετε καλά να περιχύσετε λίγη από την ποντιακή ...σως σε κάθε πιάτο.

  1. Λίγα μυστικά ακόμα
Εγώ πάντως τα τσακίζω σκέτα, με φέτα, ψωμί και σαλατούλα! Η αυθεντική συνταγή προστάζει βουβαλίσιο ψαχνό κιμά (και όχι μοσχαρίσιο), αλλά πού να το βρούμε πάλι αυτό... Επίσης να θυμάστε, ότι οι ποντιακοί σαρμάδες γίνονται μικροί σε μέγεθος, όπως τα ντολμαδάκια γιαλαντζί. Συχνά η μανούλα μου, τύλιγε σαρμάδες και με μαύρα λάχανα και με αμπελόφυλλα ή με άσπρο λάχανο (τα γέμιζε με το ίδιο μείγμα) και τα έβαζε σε μία κατσαρόλα να μαγειρευτούν μαζί.
Για να είναι ασφαλής ως προς τη γλουτένη η συνταγή, ελέγξτε το ρύζι.





απο sintagespareas.gr